id: 33701
Назва: Інтенсивність накопичення важких металів редискою та салатом вирощених на закритих ґрунтах в умовах Лісостепу правобережного
Автори: Піддубна А.М.
Ключові слова: важкі метали, закритий ґрунт, коефіцієнт накопичення, коефіцієнт небезпеки, салат посівний листовий, редька посівна
Дата публікації: 2023-08-15 10:16:40
Останні зміни: 2023-08-15 10:16:40
Рік видання: 2023
Аннотація: Одним із важливих завдань в овочівництві є розширення асортименту овочевих культур відкритого та закритого ґрунтів, що забезпечить постійне постачання споживачам свіжої овочевої продукції протягом року. Салат і редис одні з багатьох зелених овочів, які відіграють важливу роль у вирішенні цього завдання. В даній роботі вивчено інтенсивність накопичення важких металів (Pb, Cd, Zn, Cu) у салаті листовому сорту Рекорд та редисці сорту Саксонія в умовах закритого темносірого опідзоленого ґрунту. Встановлено, що концентрація у салаті посівному вирощеному в умовах закритого ґрунту Pb, Cd, Zn була нижча у 1,5 рази 1,8 та 1,12 рази відповідно, а у редьки посівної у 1,5 рази, 1,05 та 1,23 рази порівняно з аналогічною продукцією вирощеною в умовах відкритого ґрунту. За вирощування салату посівного і редьки в умовах закритого ґрунту коефіцієнт накопичення Pb, Cd, Zn був нижчий у 2,0 рази і 2,0 рази, 1,8 рази і 1,6 рази та 1,2 рази і 1,2 рази відповідно порівняно з аналогічною продукцією вирощеною в умовах відкритого ґрунту. Коефіцієнт накопичення Pb, Cd, Zn в салаті, який був вирощений у відкритому ґрунті був у 2,0, 1,8, 1,12 рази вищий ніж салату вирощеного у закритому ґрунті відповідно, а коефіцієнт накопичення Pb у коренеплодах редиски вирощених у відкритому ґрунті був вищий у 2,0 рази ніж в закритому, концентрація Cd у 1,6 рази, Zn у 1,2 рази, та Cu у 1,2 рази відповідно. Результати досліджень показали, що коефіцієнт небезпеки Pb в листі салату та коренеплоді редьки при вирощуванні в умовах відкритого ґрунту був вищий у 1,5 рази порівняно з аналогічними овочами вирощеними в закритому ґрунті, коефіцієнт небезпеки Cd і Zn в листках салату та коренеплодах редьки вирощених за умов відкритого ґрунту був вищий у 1,8 і 1,06 рази відповідно порівняно з овочами вирощеними у закритому ґрунті, коефіцієнт небезпеки Cu у листі салату, який був вирощений в умовах закритого ґрунту був вищий у 0,7 рази порівняно з вирощеним у відкритому ґрунті. У коренеплодах редьки коефіцієнт небезпеки Cu був вищий у овочах вирощених за умов відкритого ґрунту в 1,5 рази.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/33701.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 2 (29). С. 192-202. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-2-17
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 33701.pdf Розмір : 1044667 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|