id: 35206
Назва: Ефективність використання земельних угідь у контексті виробництва сільськогосподарських культур
Автори: Сахно А.А., Заремба О.Є.
Ключові слова: ефективність, урожайність, сільськогосподарські підприємства, фер= мерські господарства, господарства населення, сільськогосподарські культури, земельні угід= дя, результативний та ресурсні (факторні) показники
Дата публікації: 2024-02-25 14:55:25
Останні зміни: 2024-02-25 14:55:25
Рік видання: 2024
Аннотація: У статті досліджено наукові аспекти ефективності використання земельних угідь у контексті виробництва сільськогосподарських культур, що дозволило проаналізувати основні підходи щодо поняття ефективності як гоLловного фактору діяльності у сільському господарстві. Доведено, що під ефективністю діяльності розуміють реLзультативність від вкладених ресурсів, а у сільському господарстві — урожайність внаслідок використання земельL них угідь. Проаналізовано діяльність сільськогосподарських підприємств, у тому числі фермерських господарств, а також господарств населення за 2022 рік щодо виробництва культур зернових та зернобобових, буряку цукрового фабричного, соняшнику, картоплі, культур овочевих, що дозволило виявити з одного боку різні пріоритетності суб`єктів відносно обсягу виробництва та задіяних площ, з іншого — перевагу сільськогосподарських підприємств у показниках врожайності над іншими суб`єктами. Доведено, що такі результати є наслідком переваг сільськогоспоL дарських підприємств завдяки більшої мобільності та здатності використовувати усі ресурси для виконання виробL ничих завдань. Разом з тим, такі результати досягаються не завдяки фермерським господарствам, оскільки ефекL тивність останніх є нижчою ніж в цілому по сільськогосподарських підприємствах, що свідчить про нерозвиненість фермерства в Україні, хоча у провідних країнах світу це головний чинник успіху бізнеса у сільському господарстві. Використано метод аналізу середовища функціонування для визначення граничної ефективності з вирощування культур зернових та зернобобових, буряку цукрового фабричного, соняшнику, картоплі, культур овочевих по сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам та господарствах населення, що дозволило поL будувати лінію ефективності, визначити коефіцієнти ефективності (неефективності) по даних культурах відносно досягнення оптимального показника обсягу виробництва у контексті впливу площ з яких зібрано врожай та посівних площ культур. Доведено, що у більшості випадків земельні угіддя використовуються неефективно, оскільки суттєві втрати спостерігаються по тих культурах, на вирощування яких задіється максимальний обсяг ресурсів, а тому у наступних дослідженнях пропонується оптимізувати безпосередньо середовище функціонування та визначити опL тимальні обсяги виробництва при умові ефективного використання посівних площ.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35206.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Агросвіт. 2024. № 4. С. 37-47. DOI: 10.32702/2306-6792.2024.4.37
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 35206.pdf Розмір : 666902 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|