id: 35688
Назва: Особливості вирощування квасолі овочевої у відкритому ґрунті
Автори: Верхолюк С.Д., Гук Є.В.
Ключові слова: біб, сорт, урожайність, квасоля, строки сівби, температура, хвороби, шкідники, інсектицид, фунгіцид
Дата публікації: 2024-05-03 08:22:56
Останні зміни: 2024-05-03 08:22:56
Рік видання: 2023
Аннотація: Вирощування квасолі овочевої стримується, насамперед, відсутністю адаптованих елементів технології вирощування. Для реалізації біологічного потенціалу квасолі овочевої в ґрунтово-кліматичних умовах Лісостепу Правобережного України важливе значення мають сортові особливості рослини та дотримання елементів технології, а саме: передпосівна підготовка насіннєвого матеріалу, строки сівби у відкритий ґрунт боротьба із шкодочинними об’єктами. У Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні зареєстровано 68 сортів, які придатні до вирощування у відкритому і закритому ґрунті. Усі сорти характеризуються підвищеним вмістом важливих біохімічних сполук та поділяються за ступенем стиглості на ранні, середні та пізні. Сучасні господарства зацікавлені у використанні перспективних сортів, а тому виникає необхідність у їх короткій деталізації. У зоні Лісостепу правобережного України найбільш перспективними для вирощування квасолі овочевої слід вважати сорти Рось, Славія, Галактика, Ластівка, Біла ясь. Зазначені сорти містять підвищений вміст протеїну, а тому впровадження їх у виробництво може забезпечити збір протеїну на рівні 0,57-1,11 т/га при загальній урожайності 2,0-4,0 т/га за умови дотримання основних елементів технології. Строки посіву визначаються, в першу чергу, температурою і вологістю ґрунту. Перший строк встановлюється після припинення весняних заморозків, під час досягнення на глибині ґрунту 8-10 см температури +10…+12 ºС. В Лісостеповій зоні України орієнтовно васолю висівають 5-15 травня, на Поліссі – 5-20 травня, у Степовій зоні – 20 квітня-15 травня. Для швидкого проростання насіння та інтенсивного росту і розвитку рослини кращою вологістю ґрунту є величина 75-80 % НВ. За нестачі вологи насіння повільно бубнявіє, сходи будуть нерівномірними, ріст і розвиток рослин сповільнюється, а за посушливої погоди формуються карликові рослини [16]. Отримання високоякісної продукції можливе за належної боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами. Найбільш поширеними хворобами квасолі вважають антракноз, кореневі гнилі, фузаріоз, альтернаріоз, бактеріоз. Першочерговим елементом боротьби з хворобами є дотримання сівозміни та сівба високоякісним насінням. За потреби проводять обприскування у період вегетації препаратами на основі азоксистробіну або тебуконазолу. Серед біофунгіцидів можна застосовувати ФітоХелп або МікоХелп. Основним шкідником квасолі овочевої вважають квасолеву зернівку, для запобігання поширення якої посіви слід обробляти інсектицидами з діючими речовинами лямбда-цигалотрин або біфентрин на початку цвітіння та через 8-10 днів, або використовувати біоінсектициди Актоверм формула або ж Актоверм 1,8 %.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35688.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 3 (30). С. 240-250. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-3-18
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 35688.pdf Розмір : 1182498 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|