id: 36440
Назва: Моделювання процесу соління м’яса в горизонтальних барабанах
Автори: Гуць В.С., Полєвода Ю.А., Ткачук І.В., Коваль О.А.
Ключові слова: механічні процеси, масажування м’яса, переміщення продукту в барабані, енергія масажування м’яса
Дата публікації: 2024-06-03 12:58:51
Останні зміни: 2024-06-03 12:58:51
Рік видання: 2024
Аннотація: У статті приведено нові математичні моделі необхідні для встановлення оптимальних режимів масажування м’яса в горизонтальних барабанах, що повільно обертаються. Наведено результати їх аналітичного дослідження потрібні для отримання солоних м’ясних виробів з підвищеним виходом та ніжною структурою. Наведено нові результати аналітично-теоретичних та експериментальних досліджень траєкторій руху шматків м’яса в горизонтальних барабанах, що повільно обертаються, встановлено умови і раціональні режими використання їх при масажуванні різного за структурно-механічними властивостями м’яса, яке використовують у виробництві солоних м’ясних виробів. Доведено що обладнання, робочі органи якого мають форму барабана з гладкою обичайкою, наявністю в середині барабана пристроїв-активаторів різної форми, дозволяє прискорити процес масажування м’яса ударом при падінні з висоти. Отримані математичні моделі дають можливість розрахувати витрати енергії на масажування м’яса, позитивно впливати на технологію солоних м’ясних виробів. Вперше отримані математичні моделі траєкторії руху шматка м’яса різною маси при падінні з висоти, з урахуванням адгезії його до металевої поверхні барабана. Аналітичні дослідження їх, з використанням методів символьної комп’ютерної математики, дали можливість встановити місце відриву шматка м’яса від обичайки, висоту падіння його в середині барабана та розрахувати енергію удару. Вона є основним критерієм оптимізації процесу масажування м’яса та інших технологічних процесів пов’язаних з використанням барабанних робочих органів в виробничій діяльності харчових підприємств. Запропоновані комп’ютерні методи графоаналітичного дослідження отриманих математичних моделей, дозволяють спростити проектування інноваційного обладнання для масажування м’яса, оптимізувати процес насичення його розсолом та розрахувати витрати енергії на пом’якшення структури.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/36440.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Вібрації в техніці та технологіях. 2024. № 1 (112). С. 72-80. DOI: 10.37128/2306-8744-2024-1-8
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 36440.pdf Розмір : 6124681 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|