id: 36489
Назва: Інноваційні енергоефективні технології процесу екстрагування сої
Автори: Бандура В.М.
Ключові слова: соя, екстрагування, обладнання, мікрохвильові технології
Дата публікації: 2024-06-05 07:48:46
Останні зміни: 2024-06-05 07:48:46
Рік видання: 2020
Аннотація: Ключовим процесом при вилученні олій із сировини є екстрагування. При цьому екстрагування є складним і трудомістким процесом. Процес екстрагування характеризується низькою інтенсивністю. Одним з перспективних та інноваційних методів екстрагування рослинної сировини є застосування мікрохвильових технологій. Загальноприйнятих рекомендацій щодо режимів мікрохвильового екстрагування та властивостей екстрактів немає, що не дає можливості створити відповідну технологію та розробити мікрохвильовий екстрактор для одержання цільових речовин. В статті проведено огляд існуючого обладнання для екстрагування різної сировини. Показано, що імпульсне електромагнітне поле є ефективним інструментом реалізації мікрохвильової технології. Ступінь інтенсифікації процесів масопередачі із застосуванням бародифузійних технологій направленої енергетичної дії може на порядок перевищувати можливості традиційних технологій. Наведено дослідження вчених, що традиційні процеси здійснюються протягом 3 годин і більше, а процес бародифузії плюс гравітація потребує менше 30 хвилин. В статті наведені результати дослідження інноваційного процесу екстрагування сої з використанням мікрохвильових технологій. Зі збільшенням температури підвищувалась швидкість екстрагування, що пов’язано з ростом швидкостей хімічних реакцій та коефіцієнтів дифузії, відбувався позитивний вплив на кінетичний, внутрішньо- та зовнішньо дифузійний осередок, збільшувалась рушійна сила процесу та зменшувався опір його протікання. Інтенсифікування процесу екстрагування мікрохвильовим полем відбувається шляхом підвищення тиску всередині капілярів рослинної сировини, з подальшою їх руйнацією та максимальним надходженням цільового компоненту в екстрагент. Виникає бародифузійний потік, який сприяє значному скороченню часу і підвищенню вилучення із сировини цінних компонентів. Використання мікрохвильових технологій є реальним і перспективним оскільки в процесі екстрагування полегшено вихід цільового компоненту зі значним збільшенням показнику концентрації (в середньому у 2 рази) та значним зменшенням часу вилучення олії.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/36489.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2020. № 1 (108). С. 82-90. DOI: 10.37128/2520-6168-2020-1-10
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 36489.pdf Розмір : 2382506 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити

Система "Сократ"  |   Офіційний сайт Copyright © 2013, математика Є.А.Паламарчук, дизайн Р.О.Яцковська