id: 37199
Назва: Використання технології переробки сої у виробництві продуктів оздоровчого призначення
Автори: Коляновська Л.М., Нистеренко І.О.
Ключові слова: соя, продукти оздоровчого призначення, тофу, окара, соєве борошно, напої соєві, соєві напівфабрикати, білково-вітамінний концентрат.
Дата публікації: 2024-09-30 10:45:18
Останні зміни: 2024-09-30 10:45:18
Рік видання: 2024
Аннотація: Тенденції розвитку сучасних харчових технологій направлені на розширення асортименту продуктів оздоровчого призначення. На тлі популяризації та усвідомлення здорового харчування, населення потребує нових продуктів, які б забезпечили нутрієнтні потреби організму, були не дорогими та збагачували повсякденний раціон. Серед білків рослинного походження соєві білки є найбільш повноцінними і можуть деякою мірою слугувати альтернативою тваринним білкам. У зерні сої міститься у 2 рази більше білка, ніж у м’ясі птахів, риб і тварин. Соєвий білок у 2 рази дешевший за пшеничний, у 14 – за молочний і більш ніж у 21 раз – за м’ясний. Саме ця обставина призвела до того, що обсяг виробництва сої у світі за останні 70 років збільшився у 7 разів. Саме тому одним із напрямків виробництва нових продуктів харчування є використання базового бобового представника – сої. У праці представлена розробка технології білково-вітамінного концентрату та рецептур продуктів оздоровчого призначення на основі сої. При проведенні дослідження використано методи: причинно-наслідкового аналізу, експериментальний, економіко-статистичний, розрахунково-конструктивний та логічного узагальнення. У результаті дослідження розроблені практичні рекомендації щодо технології білково-вітамінного концентрату та рецептур продуктів оздоровчого призначення на основі сої, що дають змогу розширити асортимент продуктів даного призначення. Також розроблено технічні умови «Продукти харчові соєві» ТУ У10.8-24824144966-002:2021, що внесені до бази даних «Технічні умови України». Наукова новизна результатів дослідження полягає у розробці технології білково-вітамінного концентрату та рецептур продуктів оздоровчого призначення на основі сої, затверджених технічними умовами. За результатами дослідження показана можливість розширення використання у виробництві оздоровчих продуктів харчування на основі сої, що дозволяє збільшити асортиментні пропозиції соєпродуктів з поліпшеним хімічним складом.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/37199.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Вібрації в техніці та технологіях. 2024. № 2 (113). С. 97-109. DOI: 10.37128/2306-8744-2024-2-11
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 37199.pdf Розмір : 1564065 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний
| |
|
|