id: 37535
Title: Сортові ресурси та значення ячменю озимого у сільськогосподарському виробництві
Authors: Забарна Т.А., Білецький О.В.
Keywords: озимий ячмінь, сорт, урожайність, продуктивність, експорт.
Date of publication: 2024-11-06 11:34:14
Last changes: 2024-11-06 11:34:14
Year of publication: 2024
Summary: Однією із затребуваних культур вітчизняного аграрного виробництва є ячмінь озимий. Сталість отримання врожаю, рівень урожайності та якості зерна у цілому окреслюються біологічними особливостями сортів. Перевагою ячменю озимого є те, що він формує врожай зерна приблизно на два тижні раніше за озиму пшеницю, ячмінь ярий та інші зернові культури. Як правило його продуктивність теж більша, ніж у інших зернових культур. Зерно ячменю володіє значною цінністю: воно містить до 12 % білку, понад 75 % вуглеводів та 2,1 % жиру. В 1 кг зерна міститься 1,2 к.о. та 100 г перетравного протеїну. Останнім часом проводиться значна робота по створенню нових адаптованих під умови різних регіонів сортів. Однак лише незначна їх частина здатна забезпечити продуктивність на рівні 10 т/га, особливо, коли в господарстві порушуються елементи технології вирощування, такі як, наприклад, сівозміна або догляд за посівами. Для успішного вирощування ячменю озимого варто зважати на сортові особливості, а також враховувати показники зимостійкості, посухостійкості та стійкості до вилягання визначені оригінатором. До Державного реєстру сортів рослин, які придатних для поширення в Україні та рекомендовані для вирощування внесено 103 сорти ячменю озимого, та ще чотири сорти-дворучки. На даний час Україна є оригінатором 36 сортів ячменю озимого, які характеризуються високими якісними показниками та забезпечують високу врожайність цієї культури. З інформаційних джерел відомо, що за останні 5 років було зареєстровано 50 сортів ячменю озимого. Нові адаптивні сорти більш стійкі до негативних факторів навколишнього середовища, до хвороб, шкідників. Тому формування потужної бази вітчизняних сортів дозволить не лише удосконалити окремі елементи технології вирощування культур, але й зміцнить кормову базу для розвитку тваринництва.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/37535.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2024. № 138. С. 65-71. DOI https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.138.8
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 37535.pdf Size : 668638 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|