id: 35573
Назва: Детермінанти впливу екологічної складової у розвитку підприємств м’ясопродуктового підкомплексу в умовах євроінтеграційних процесів
Автори: Болтовська Л.Л.
Ключові слова: м’ясопродуктовий підкомплекс, виробництво, розвиток, управління, ефективність, продовольча безпека, екологі
Дата публікації: 2024-04-17 07:54:50
Останні зміни: 2024-04-17 07:54:50
Рік видання: 2024
Аннотація: Серед галузей сільського господарства саме тваринництво є джерелом важливих продуктів харчування для людини: молока, м’яса, яєць, а для промисловості (харчової, легкої фармацевтичної тощо) постачає різні види сировини. Вироблений в тваринництві приріст живої ваги в АПК України сформовано в м’ясопродуктовому підкомплексі, який об’єднує товаровиробників сільськогосподарської (тваринницької) продукції, торгівельні організації та підприємства м’ясопереробної галузі у процесі вирощування худоби та птиці, її переробки та реалізації готової продукції. М’ясопродуктовий підкомплекс являється однією із стратегічних галузей народного господарства, основною метою якого являється забезпечення населення необхідною кількістю м’яса та м’ясопродуктів відповідної якості. Рівень розвитку підприємств м’ясопродуктового підкомплексу є показником, що характеризує рівень життєзабезпеченості населення та являється важливою складовою продовольчої безпеки. Проте сьогодні м’ясопродуктовий підкомплекс засвідчує незбалансованість його розвитку, коли перевага надається економічній складовій при вторинності екологічної та соціальної детермінант. Цьому сприяє відсутність можливостей дотримання екологічних вимог і соціальних стандартів у переважної більшості дрібних виробників, тому постає об’єктивна необхідність дослідження детермінант впливу екологічної складової на розвиток підприємств м’ясопродуктового підкомплексу України з урахуванням соціальних факторів впливу. Поміж основних забруднювачів навколишнього середовища прийнято вважати промисловість та транспорт, але не менш шкідливого впливу довкіллю завдає сільське господарство. Традиційні технології виробництва сільськогосподарської продукції суттєво порушують природну рівновагу та забруднюють навколишнє середовище. Сьогодні вже важко перерахувати всі екологічні проблеми, що виникають у результаті здобування людиною харчових продуктів тваринного походження, серед яких: забруднення навколишнього середовища відходами тваринницьких ферм; виснаження, заболочення, засолення ґрунтів; зростання дефіциту водних ресурсів та ін. У статті розроблена модель розвитку національного м’ясопродуктового підкомплексу з використанням методу аналізу середовища функціонування підприємств з виробництва м’яса птиці, з урахуванням екологічної складової, що сприятиме виявленню більш перспективних позицій у забезпеченні нарощення експортного потенціалу даного виду продукції та охороні навколишнього середовища.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35573.pdf
Тип виданя: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Видавництво: Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: «Економічні науки». 2024. Т. 1. № 2 (82). С. 23-32. DOI: 10.25313/2520-2294-2024-2-9690
Розташовується в колекціях :
Ким внесений: Адміністратор
Файл : 35573.pdf Розмір : 4383585 байт Формат : Adobe PDF Доступ : Загально доступний

Збільшити

Система "Сократ"  |   Офіційний сайт Copyright © 2013, математика Є.А.Паламарчук, дизайн Р.О.Яцковська