The Repository of VNAU

MAIN | BY YEARS | COLLECTIONS| BY TYPES| BY DEPS | SEARCH| LOGIN | ABOUT| RSS |

id: 32667
Title: Формування урожайності та якості зерна повторних посівів кукурудзи
Authors: Ткачук О.П., Бондаренко М.І.
Keywords: кукурудза, повторні посіви, урожайність, якість, зерно, агроекосистема
Date of publication: 2023-04-04 12:10:47
Last changes: 2023-04-04 12:10:47
Year of publication: 2023
Summary: У статті наведено результати досліджень щодо вивчення впливу повторних посівів кукурудзи на показники настання фізіологічних фаз росту і розвитку, динаміки і видового складу бур’янів, густоти рослин, маси зерна кукурудзи з одного початку та урожайності зерна кукурудзи. Досліджено параметри якісних характеристик одержаного урожаю. Завдяки високій рентабельності у значній частині сільськогосподарських підприємств Лісостепу правобережного насиченість польових сівозмін кукурудзою перевищує 30%, що у кілька разів перевищує науково-обґрунтовані нормативи. Тому метою наших досліджень було встановити відмінності у вегетації, урожайності та якості одержаної продукції кукурудзи за повторного вирощування та за вирощування кукурудзи у сівозміні після попередника пшениці озимої. Польові дослідження проводилися впродовж 2021–2022 рр. Лабораторні дослідження проводилися у сертифікованій Науково-вимірювальній агрохімічній лабораторії Вінницького національного аграрного університету. При повторному вирощуванні кукурудзи два роки поспіль із додатковим внесенням мінеральних добрив, порівняно із вирощуванням кукурудзи у сівозміні після попередника пшениці озимої, затримка у рості і розвитку розпочалась починаючи з 9-го листка кукурудзи на одну добу і до повної стиглості вона зросла до трьох діб. Частка бур’янів у повторних посівах кукурудзи була на 25,0–30,8% більша, ніж у сівозміні та зменшувалось різноманіття бур’янів у напрямі концентрування лободи білої та щириці звичайної. Додаткове внесення мінеральних добрив на повторних посівах кукурудзи зумовлювало зростанню урожайності зерна кукурудзи на 1%, проте зменшувався вміст білка та вологи у зерніна 0,4% та вміст нітратів – на 6,4%, порівняно із вирощуванням кукурудзи після попередника пшениці озимої. В той же час густота рослин кукурудзи не змінювалась.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/32667.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки. 2023. № 129. С. 139-145. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2023.129.18
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 32667.pdf Size : 2436686 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge

"Socrates" System  |   VNAU official site Copyright © 2013, coding by Y.Palamarchuck, design by R.Yatskovska