id: 33010
Title: Порівняльна оцінка сортозразків квасолі звичайної за мінливістю цінних господарських ознак
Authors: М’ялковський Р.О., Мазур О.В., Сташевський Р.В.
Keywords: квасоля звичайна, прикріплення бобів, кількість бобів, зернова продуктивність, мінливість.
Date of publication: 2023-05-07 23:38:33
Last changes: 2023-05-07 23:38:33
Year of publication: 2023
Summary: Проведено порівняльну оцінку селекційного матеріалу та виділено кращі сортозразки квасолі звичайної, як за рівнем прояву ознак, так і їх стійкою реалізацію за контрастного гідротермічного режиму вирощування впродовж періоду досліджень. Відмінності сортозразків встановлено шляхом порівняльної оцінки прояву ознак порівняно із стандартом. За висотою прикріплення нижніх бобів виділилися сортозразки: UD0302930 – 16,4 см, коефіцієнт варіації (V, %) – 2,6%, коефіцієнт агрономічної стабільності (As) – 97,4%, гомеостатичність (Hom) − 6,3; UD0302957 – 16,1 см, коефіцієнт варіації (V, %) – 3,5%, коефіцієнт агрономічної стабільності (As) – 96,5%, гомеостатичність (Hom) – 4,6. Вища кількість насінин на рослині відмічена у сортозразка UD0301736 – 42,4 шт., коефіцієнт варіації (V, %) – 6,2%, коефіцієнт агрономічної стабільності (Аs) – 93,8%, і найвища серед представлених сортозразків гомеостатичність (Hom) – 6,9. Найвища маса 1000 зерен відмічена у сортозразка UD0300227 – 230,1 г, однак у цієї форми встановлені вищі показники мінливості порівняно із стандартом. Коефіцієнт варіації (V,%) – 11,2%, коефіцієнт агрономічної стабільності (As) – 88,8%, гомеостатичність (Hom) – 20,6; UD0303753 – 187,1 г, коефіцієнт варіації (V, %) – 8,1%, коефіцієнт агрономічної стабільності (As) – 91,9% і найвищий у наших дослідженнях показник гомеостатичності (Hom) – 23,2. За рівнем урожайності кращими порівняно із стандартом виділилися сортозразки: UD0300227 – 349 г, UD0301736 – 359 г, UD0300411 – 339 г, UD0301043 – 333 г, Місцевий 1 – 333 г. Найвищу стійкість до ураження вірусною та жовтою вірусною мозаїкою відмічено у сортозразків: UD0301736 – 83,0 і 79,9%, UD0300227 – 81,2 і 78,9%, UD0300411 – 77,0 та 78,1%. За стійкістю до ураження бактеріозом та бактеріальним в’яненням виділилися сортозразки: UD0301736 – 92,4 і 89,4%, UD0300227 – 92,3 і 88,5%, UD0300411 – 89,9 та 85,9%; Місцевий 1 – 88,6 та 83,4%.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/33010.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Cільське господарство та лісівництво. 2023. №1 (28). С. 97-112. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-1-7
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 33010.pdf Size : 943189 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|