The Repository of VNAU

MAIN | BY YEARS | COLLECTIONS| BY TYPES| BY DEPS | SEARCH| LOGIN | ABOUT| RSS |

id: 33029
Title: Роль біфідобактерій при виробництві функціональних продуктів
Authors: Соломон А.М.
Keywords: пребіотики, пробіотики, симбіотики, біфідобактерії, лактобактерії, біологічна цінність, кисломолочні проду- кти.
Date of publication: 2023-05-08 16:09:43
Last changes: 2023-05-08 16:09:43
Year of publication: 2023
Summary: Структура харчування населення України нині не відповідає сучасним принципам раціонального харчування і практичної дієтології. Проблема організації та забезпечення правильного харчування людей, його адекватності і збалансованості є одним з найважливіших завдань сумісної діяльності сьогодення. Біфідобактерії – одна з найбільш важливих груп мікроорганізмів кишечнику, які домінують у анаеробній флорі товстої кишки. Біфідобактерії беруть активну участь у поновленні нормальної мікрофлори кишечнику при кишково-шлункових захворюваннях та після лікування антибіотиками. Для стимулювання їх розвитку необхідно використовувати адаптовані до молока штами біфідобактерій, забезпечити необхідний склад поживного середовища і стимуляторів росту для їхнього розвитку, а також культивувати їх разом з молочнокислими бактеріями, які володіють високою β-галактозидазною активністю, за рахунок якої підвищується власна β-галактозидазна активність біфідобактерій. Ферментовані молочні продукти є основними постачальниками пробіотичних мікроорганізмів, які сприяють підтримці та відновленню мікробної екології людини. До пробіотичних культур, які забезпечують корисну дію на організм споживача і нормалізують склад та функції мікрофлори шлунковокишкового тракту, належать такі види лакто- та біфідобактерій, як Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium spp. (В. adolescentis, B. animalis ssp. lactis, B. bifidum, B. longum, B. breve). Варто зазначити, що для більшості мікроорганізмів, які є представниками нормальної мікрофлори кишкового тракту людини, молоко є несприятливим середовищем для їхнього розвитку. Це пов’язано з тим, що в молоці практично відсутні необхідні для розвитку мікроорганізмів низькомолекулярні сполуки, такі як вільні амінокислоти, моноцукри тощо, а також з тим, що більшість бактерій роду Lactobacillus, Lactococcus і Bifidobacterium належать до облігатних анаеробів, на які негативно діє розчинений в молоці кисень повітря. Тому біфідобактерії, які належать до анаеробів, в молоці розвиваються дуже повільно.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/33029.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Харчові технології. 2023. Т. 25. № 99. С. 21-27. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-f9904
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 33029.pdf Size : 1123016 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge

"Socrates" System  |   VNAU official site Copyright © 2013, coding by Y.Palamarchuck, design by R.Yatskovska