id: 33789
Title: Результати лабораторних досліджень процесу виготовлення паливних брикетів з ріпакової соломи
Authors: Говоруха В.Б., Луц П.М., Кисельов О.В.
Keywords: паливні брикети, рослинні матеріали, пресування, тиск, матриця, щільність, довжина частинок, вологість, конструктивні параметри, план Бокса, рівняння регресії
Date of publication: 2023-09-25 09:44:01
Last changes: 2023-09-25 09:44:01
Year of publication: 2023
Summary: При виготовленні паливних брикетів основним матеріалом, що використовується для пресування, є відходи АПК, зокрема рослинні залишки, які найчастіше представляють собою солому злакових та дрібнонасінних культур. Тому успішність процесу брикетування в значній мірі залежить від властивостей їх фізико-механічної компоненти. У межах варіювання досліджуваних факторів із зменшенням середньої довжини частинок соломи ріпаку підвищується щільність та енергетична щільність брикетів. Позитивно впливають на ці показники також зростання вмісту зв’язуючого (глини або гною), кута конуса матриці та відношення площі перерізу каналу матриці до його периметру. Збільшення вологості матеріалу, що пресується, веде до зростання щільності брикетів і зниження їх енергетичної щільності. Для забезпечення одержання брикетів щільністю понад 600 кг/м² як із зв`язуючої речовиною, так і без неї необхідно застосовувати круглу матрицю. Оптимальною температурою нагрівання матриці в процесі пресування є 160–180° С. При цьому відбувається виділення лігніну із ріпакової соломи, який також служить зв’язуючою речовиною, крім того вона краще пластифікується, прискорюючи релаксаційні процеси, зменшуються коефіцієнти тертя, знижується енергоємність процесу та забезпечується можливість отримання необхідної якості брикетів. При пресуванні з температурою нагрівання до 160–180° С відбувається стійке отримання брикетів із соломи ріпаку з вологістю вихідного матеріалу до 16 %, причому, у разі подрібнення її до частинок 20 мм брикетування може виконуватися без внесення зв`язуючої речовини. Найбільш прийнятна вихідна вологість маси, що брикетується, 8–12 %, при більшій брикети виходять пухкими, при меншій вони виходять менш щільними. При вологості понад 16 % відбувається інтенсивне утворення пари в камері пресування, що є небезпечним у роботі.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/33789.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2023. № 2 (121). С. 23-31. DOI: 10.37128/2520-6168-2023-2-3
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 33789.pdf Size : 3938150 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|