id: 34097
Title: Біологічна цінність телятини, отриманої від бичків різного породного походження, вирощених за технологій молочного та м'ясного скотарства
Authors: Разанова О.П., Голубенко Т.Л., Берник І.М., Новгородська Н.В., Соломон А.М.
Keywords: порода, телятина, амінокислоти, білок, амінокислотний скор, радіонукліди, технологія утримання
Date of publication: 2023-11-01 09:19:59
Last changes: 2023-11-01 09:19:59
Year of publication: 2023
Summary: Для споживачів хімічний склад яловичини відіграє ключову роль серед показників якості і дослідження факторів, що можуть вплинути на його компоненти, стає невід’ємною частиною в галузі. Для виробництва продуктів м’ясного харчування дітей найбільше відповідає м’ясо молодняку великої рогатої худоби, оскільки одним з основних компонентів дитячого харчування є білки тваринного походження. Виявлено, що телятина, отримана від молодняку різної породної приналежності в екологічно чистих зонах, відрізняється високою біологічною цінністю, відповідає показникам безпеки, що пред’являються до м’ясної сировини для виробництва продуктів дитячого харчування. Метою дослідження було визначити вплив породного походження молодняку великої рогатої худоби за різних технологічних умов утримання (за технологією м`ясного та молочного скотарства) на амінокислотний склад телятини. Для дослідження використовувалися зразки телятини, отриманих від телят абердин-ангуської, шаролезької та чорно-рябої порід у 6-7-місячному віці. У телятині бичків чорно-рябої породи, яких вирощували за традиційною технологією молочного скотарства, на 2,9% більше незамінних амінокислот, ніж у помісних абердин-ангусів. Телятина шаролезької породи, коли вирощували телят за технологією м`ясного скотарства, мала на 10,9% більше незамінних амінокислот. М’ясо бичків чорно-рябої породи, вирощених за технологією «корова-теля», мало більше на 5,7% амінокислот. Перевага за амінокислотним складом в 100 г білка телятини була на користь помісних бичків абердин-ангус х чорно-ряба. Лімітуючими амінокислотами виявилися метіонін + цистин і лише фенілаланін + тирозин у білку м ’яса бичків шаролезької породи. У м’ясі піддослідних тварин вміст радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 було значно нижчим за допустимі рівні.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/34097.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Вісник Сумського національного аграрного університету (Тваринництво). 2023. № 3 (54). С. 55-62. DOI: https://doi.oгg/10.32782/bsnau.lvst.2023.3.8
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 34097.pdf Size : 257137 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|