id: 34682
Title: Використання пробіотика у годівлі курчат-бройлерів
Authors: Побережець Ю.М., Яропуд В.М., Купчук І.М., Руткевич В.С., Бурлака С.А.
Keywords: кормова добавка, пробіотик, годівля, курчата-бройлери, продуктивність, якість м`яса
Date of publication: 2023-11-22 09:07:32
Last changes: 2023-11-22 09:07:32
Year of publication: 2023
Summary: У птахівництві дедалі частіше використовують біологічно активні кормові добавки природного походження, які не мають негативного впливу на організм, це дає змогу виробляти безпечні продукти харчування. Відомо, що пробіотики – препарати мікробного походження, які проявляють свої властивості через регуляцію кишкової мікрофлори. Основний механізм дії пробіотиків полягає в заселенні шлунково-кишкового тракту штамами корисних бактерій, які витісняють умовно-патогенну мікрофлору з кишкового біоценозу. Метою експерименту було встановити вплив застосування пробіотичної кормової добавки на продуктивність, забійні показники та якість м’яса курчат-бройлерів. Відповідно до мети дослідження був проведений науково-господарський дослід на 2 групах-аналогах курчат-бройлерів кросу “Кобб-500” з однодобового до 42-добового віку по 20 голів у кожній групі за схемою досліду. Дослід тривав 42 доби. За використання кормової добавки у годівлі курчат-бройлерів 2-ї групи збільшувалася живамаса на 11,9 % (Р ≤ 0,001) щодо контрольної групи. Встановлено, що за дії добавки у середньому за весь період досліду середньо- добовий приріст у курчат-бройлерів 2-ї групи був більший на 12,1 %, абсолютний на 12,2 % (Р ≤ 0,001) проти контрольних ровес- ників. Крім того, у 2-й групі бройлерів витрати корму на 1 кг приросту знижуються на 8,9 % порівняно з контролем. Застосування кормової добавки у годівлі курчат-бройлерів 2-ї групи підвищує передзабійну живу масу на 12,0 % (Р ≤ 0,001), масу непатраної тушки на 12,1 % (Р ≤ 0,001), напівпатраної на 9,9 % (Р ≤ 0,01) та патраної на 13,3 % (Р ≤ 0,001) щодо контрольного значення. За споживання досліджуваної кормової добавки у бройлерів 2-ї групи у грудних м’язах збільшується рівень загальної вологи на 1,3 % (Р ≤ 0,05), а у стегнових м’язах гігроволога була більша на 0,2 % (Р ≤ 0,05) та кількість азоту на 0,2 % (Р ≤ 0,05) порівняно з контрольною групою.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/34682.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія «Сільськогосподарські науки». 2023. Т. 25. № 99. С. 48-54. DOI: https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9908
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 34682.pdf Size : 1708738 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|