The Repository of VNAU

MAIN | BY YEARS | COLLECTIONS| BY TYPES| BY DEPS | SEARCH| LOGIN | ABOUT| RSS |

id: 35231
Title: Технологія виробництва рослинної білково-вітамінної пасти
Authors: Твердохліб І.В., Солона О.В., Полєвода Ю.А., Холодюк О.В.
Keywords: люцерна, вологе фракціонування, коагуляція білку, подрібнення, сушіння
Date of publication: 2024-02-27 10:27:53
Last changes: 2024-02-27 10:27:53
Year of publication: 2023
Summary: Проблема забезпечення населення України продукцією тваринного походження наразі є дуже актуальною, адже м’ясними продуктами воно забезпечено ледве на дві третини, а молочними продуктами – трохи більше ніж на половину. Традиційні технології заготівлі не можуть забезпечити достатньої кількості високопоживних кормів, в основному через значні втрати при реалізації технологічних операцій. Одним з шляхів підвищення інтенсивності кормовиробництва є фракційна заготівля високобілкових зелених рослин з виділенням білково-вітамінного концентрату в якості основного виду корму. Аналіз останніх досліджень та публікацій показав що наразі не існує єдиних, науково обгрунтованих рекомендацій щодо раціонального набору машин та режимних параметрів їх роботи при реалізації даної технології. За результатами попередніх досліджень був сформований експериментальний комплекс машин для реалізації технології вологого фракціонування люцерни. Технологічна схема включає такі лінії як дозування, дезінтеграції (подрібнення) і вологого фракціонування зелених рослин, лінія коагуляції зеленого соку, лінія розділення суспензії яку отримали в результаті коагуляції, лінія сушіння рослинного білково-вітамінного концентрату та приготування з нього пелет. Моделювання роботи зазначеного комплексу машин дозволило визначити раціональні параметри роботи більшості з них, намітити шляхи подальшого удосконалення номенклатури машин , їх розташування в технологічних лініях тощо. Наприклад, для збільшення продуктивності операції фільтрування суспензії отриманої після коагуляції зеленого соку люцерни, доцільно перед направленням її у фільтр-прес направляти в спеціальні ємності для відстоювання, що дозволить збільшити вихід білково-вітамінного концентрату після фільтрування. Проведене моделювання експериментального комплексу машин для реалізації фракційної технології заготівлі люцерни з отриманням білково-вітамінного концентрату показало перспективність даної технології для розвитку галузі кормовиробництва.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35231.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Вібрації в техніці та технологіях. 2023. № 3 (110). С. 85-92. DOI: 10.37128/2306-8744-2023-3-10
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 35231.pdf Size : 793506 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge

"Socrates" System  |   VNAU official site Copyright © 2013, coding by Y.Palamarchuck, design by R.Yatskovska