id: 35589
Title: . Біологічна азотфіксація, як спосіб підвищення врожайності сої
Authors: Забарна Т.А. Черешнюк В.В.
Keywords: соя, сорт, азотфіксація, бульбочкові бактерії, симбіотична продуктивність, інокуляція
Date of publication: 2024-04-24 08:25:46
Last changes: 2024-04-24 08:25:46
Year of publication: 2023
Summary: У статті висвітлено значення сої як однієї з головних сільськогосподарських культур для життєзабезпечення суспільства продовольством. Загальновідомо, що за останній період для багатьох світових аграріїв, зокрема України, основною високомаржинальною культурою є соя. Зацікавленість цією культурою не перестає зростати, оскільки відкриваються нові можливості для її реалізації за кордоном, і особливо це стосується такої країни-гіганта як Китай – найбільшого імпортера сої у світі. Вдало підібраний сорт становить понад 50% успіху у виробництві. Важливо визначити та створити оптимальні умови для реалізації потенційної азотфіксуючої активності сої кожного сортотипу у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах. Науковцями вказано, що головними причинами, які значно обмежують симбіотичну фіксацію для наших умов це відносно посушливіші умови культивування сої, особливо в умовах різких змін клімату. Проте одночасно зазначають, що стартові норми азотних добрив + симбіотично фіксований азоту, можуть нівелювати лиш частину від потреби рослин сої для формування урожаю на рівні на рівні 4,0 т/га. В атмосферному повітрі міститься близько 76% азоту в формі газу N2, недоступного для живлення рослин. Проте завдяки унікальній здатності бобових формувати симбіотичні відносини з бактеріями роду Bradyrhizobium і Rhizobium газ N2 конвертується в амонійну форму азоту, придатну для використання рослинами. Ця взаємодія відбувається в бульбочках, де містяться відповідні бактерії. За встановленими даними, до 70% загального споживання азоту соя отримує за рахунок біологічної фіксації його з повітря завдяки симбіозу з бульбочковими бактеріями. На основі проведеного аналізу наукових публікацій по симбіотичній продуктивності посівів сої в Україні та світі наведено показники біологічної фіксації посівами сої в розрізі основних країн виробників сої та доведено важливість вирощування сої в Україні. Підтверджено, що в Україні соя є важливою стратегічною культурою, яка впливає на стабілізацію землеробства, підвищення родючості та запасів азоту ґрунту, ліквідує дефіцит білка та допомагає в розв’язанні продовольчої проблеми. Збільшення валового збору сої відбувається не тільки за рахунок розширення площ посіву, а й завдяки підвищенню її врожайності. Для підвищення ефективності виробництва цієї культури запропоновано впровадити комплекс інноваційних рішень на різних стадіях виробництва, а також використовувати нові, продуктивні сорти. У багатьох публікаціях автори наголошують, що 30–35 % успіху під час вирощування сої залежить від правильного вибору сорту та оптимально підібраних технологічних прийомів вирощування цієї культури.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35589.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 3 (30). С. 76-91. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-3-6
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 35589.pdf Size : 1155215 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|