id: 35592
Title: Господарсько-біологічна оцінка сортів солодкого перцю в умовах відкритого ґрунту
Authors: Вдовенко С.А., Швидкий П.А.
Keywords: солодкий перець, сорт, гібрид, біометрія, врожайність, господарськобіологічна оцінка
Date of publication: 2024-04-24 08:44:07
Last changes: 2024-04-24 08:44:07
Year of publication: 2023
Summary: Одне з основних завдань галузі овочівництва, полягає в розширенні асортименту овочевої продукції, що вирощується в умовах відкритого і закритого ґрунту. Дослідження проводились на базі Вінницького національного аграрного університету в 2019-2021 рр. У дослідженнях використовувались районовані сорти солодкого перцю Афродіта, Бея, Монанта, та гібриди Тесла F1, Тамара F1, Прісцила F1, що придатні для вирощування в Лісостеповій зоні України. Дослід закладено у триразовій повторності методом рендомізованих блоків. За контроль використано рослини сорту Афродіта та гібриду Тесла F1. Мета досліджень полягала у визначенні господарсько-біологічної цінності сортів та гібридів солодкого перцю у відкритому ґрунті в умовах Правобережного Лісостепу України. Об’єктом досліджень були процеси росту і розвитку рослин перцю солодкого. Розсаду віком у 50 діб висаджували згідно рекомендацій Інституту овочівництва та баштанництва НААН на постійне місце вирощування в умовах відкритого ґрунту. Для проведення досліджень обрано рядкову схему розміщення рослин 70х20 см. Середня кількість плодів на одній рослині залежить від сортових особливостей. У гібриду, Прісцила F1 кількість плодів на рослині становила 6,9 шт., а по сорту Бея – 6,3 шт. Загальна врожайність складалась з товарної і нетоварної продукції, де показник товарної врожайності був найвищим і коливався в межах від 85 до 92 %. За досліджуванні роки урожайність мала змінну величину: так у 2019 р. найвищу врожайність отримано по гібридах солодкого перцю і дещо меншу по сортах. У результаті вирощування солодкого перцю вищою врожайністю характеризується сорт Бея – 42,8 т/га та гібрид Прісцила F1, – 50,6 т/га. Досліджувані сорти та гібриди солодкого перцю належать до високостабільних рослин за здатністю формувати високу врожайність.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35592.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Сільське господарство та лісівництво. 2023. № 2 (29). С. 78-87. DOI: 10.37128/2707-5826-2023-2-7
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 35592.pdf Size : 1196166 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|