The Repository of VNAU

MAIN | BY YEARS | COLLECTIONS| BY TYPES| BY DEPS | SEARCH| LOGIN | ABOUT| RSS |

id: 35658
Title: Вплив кратності технологічних операцій по обробітку люцерни при висушуванні на її хімічний склад
Authors: Журенко Ю.І.
Keywords: сіно, люцерна, кратність, технологічні операції, сушіння, хімічний склад
Date of publication: 2024-05-01 15:29:57
Last changes: 2024-05-01 15:29:57
Year of publication: 2020
Summary: На хімічний склад та поживну цінність сіна люцерни впливають: кліматичні умови, ґрунти, фаза розвитку в період скошування маси, сорт, технологія вирощування та заготівлі, інше. Заготівля сіна пов’язана з великими втратами поживних речовин через втрату листя та суцвіть або значною витратою енергії для штучного сушіння. Механічні втрати часто перевищують 40% і більше, причому більше половини їх відбувається при виконанні польових операцій: скошування, плющення, ворушіння, згрібання та підбирання маси. Питання щодо впливу кратності технологічних операцій по обробітку валка еластичними робочими органами при заготівлі сіна з люцерни на хімічний склад вивчалося недостатньо, що і стало метою проведених досліджень. Польові технологічні досліди проведені на чистих посівах люцерни синьої сорту Вінничанка в різних погодних умовах. Результати, одержані нами в польових технологічних дослідах, показують, що кратність обробітку валка в процесі заготівлі люцерни на сіно та погодні умови в певній мірі впливають на його якість та вміст поживних речовин в ньому. Так, вміст протеїну у вихідній масі (перший дослід) становив 15.61, у сіні, заготовленому без застосування обробітку валка – 13.43, з застосуванням однократного обробітку – 14.81, двократного – 13.69 і трикратного 13.65% в сухій речовині. За результатами досліджень установлено, що сіно, заготовлене із застосуванням однократного обробітку валка мало найбільший вміст каротину в натуральній масі – 32,4 мг/кг в першому і 30,4 мг/кг в другому дослідах. За вмістом золи та мінеральних речовин, кальцію та фосфору істотної різниці по варіантах дослідів не відмічено. За всіма показниками вмісту поживних речовин кращою виявилась технологія заготівлі сіна із застосуванням однократного обробітку валка на добу.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/35658.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2020. № 1 (108). С. 22-28. DOI: 10.37128/2520-6168-2020-1-3
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 35658.pdf Size : 2212657 byte Format : Adobe PDF Access : For all

Enlarge

"Socrates" System  |   VNAU official site Copyright © 2013, coding by Y.Palamarchuck, design by R.Yatskovska