id: 36717
Title: Особливості організації технології вирощування та природного нересту щуки
Authors: Главатчук В.А.
Keywords: щука, нерест, полікультура, технологія вирощування, інкубація ікри, параметри середовища
Date of publication: 2024-06-18 07:55:17
Last changes: 2024-06-18 07:55:17
Year of publication: 2024
Summary: Основним напрямом розвитку аквакультури нашої країни нині є ставкове рибництво, що має тривалу історію розвитку. Щука є дуже цінним видом в аквакультурі, особливо для вирощування у ставку в полікультурі з коропом або пасовищної аквакультури в озерах. Україна має значний ресурсний потенціал для вирощування товарної ставової риби у фермерських господарствах, як перспективній формі організації виробництва. Напрямок розвитку полікультури у рибництві є перспективним, що з кожним роком розвивається та ефективно впроваджується у рибництві. Полікультура базується на таких основних об’єктах аквакультури, як короп та рослиноїдні риби, а також додаткових – щука, сом, судак, лин, карась. Нині особлива увага в розвитку полікультури спрямована на вирощування щуки. Зариблення щукою приносить додаткову рибопродуктивність за рахунок реалізації потенціалу росту, вона не тільки поїдає малоцінні види риб, виступаючи в ролі біомеліоратора, а й стимулює ріст основних видів риб. Використовуючи раціональну екосистему ставків при спрямованому формуванні її трофічних ланок за оптимальної полікультури, можна отримати природну рибопродуктивність при випасній формі рибництва від 1 до 1,6 т/га і більше. Товарних цьоголіток щуки можна та доцільно вирощувати як у порівняно невеликих, так і в достатньо великих за розмірами нагульних коропових ставах, за умови розповсюдження в них смітної риби, а також ці стави мають бути спускними. Вирощування основних об’єктів рибництва поліпшується завдяки впровадженню у полікультуру щуки. Вона поїдає малоцінну рибу, що сприяє кращій продуктивності росту коропа і рослиноїдних риб. Окрім цього, сама щука є цінним об’єктом промислу, який наближає умови вирощування товарної риби у господарствах до природних. Найвищої результативності можна досягнути завдяки точному підбору технологічних параметрів усього процесу вирощування риби. Тут мають бути враховані численні фактори: температурний режим водойми, розчинені речовини, розвиток природної кормової бази, оптимальна щільність посадки риб, раціональне співвідношення видів у полікультурі тощо. Таким чином, дана технологія за відповідних параметрів забезпечує більшу ефективність галузі та створює передумови для підвищення її конкурентоспроможності.
URI: http://repository.vsau.vin.ua/repository/getfile.php/36717.pdf
Publication type: Статті у наукових фахових виданнях України (Copernicus та інші)
Publication: Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія "Сільськогосподарські науки". 2024. Т. 26. № 100. С. 238-246. DOI: 10.32718/nvlvet‐a10037
In the collections :
Published by: Адміністратор
File : 36717.pdf Size : 1752151 byte Format : Adobe PDF Access : For all
| |
|
|